Odrůda pravděpodobně pochází z Rakouska, jiné prameny kladou její původ do údolí Valtelino v severní Itálii. Má velké, husté hrozny a střední, kulaté, zelenožluté bobule. Dozrává později, proto vyžaduje výborné polohy. Víno s větší škálou aromatických látek podle složení půdy vinice. Na hlubokých hlinitých půdách dominuje vůně lipového květu, na štěrkovitých půdách prvohorních jsou vůně i chuť hořkomandlové, na půdách sprašových se objevuje kořenitost přecházející do pepřnatosti. Při zrání vína v láhvích se objevují mandlové a minerální tóny.
Barva | světle žlutá, zelenožlutá |
Vůně | s muškátovým nádechem nebo mandlovými tóny |
Chuť | svěží, kořenitá, pepřnatá, minerální |
Doporučení: krémová rybí plévka s najemno nasekanou čerstvou zeleninou a s řapíkatým celerem.