VOC Znojmo jako první v ČR přidává ke stávajícímu germánskému systému značení vín nový románský systém značení. Oba způsoby nyní existují nezávisle na sobě a milovníkům vína tak přináší více informací při rozhodování o nákupu vína.
Stolní vína | min. 11° NM |
Moravská zemská vína | min. 14° NM |
Jakostní vína (odrůdová a známková) | min. 15° NM |
Vína s přívlastkem – kabinetní | min. 19° NM |
Vína s přívlastkem – pozdní sběr | min. 21° NM |
Vína s přívlastkem – výběr z hroznů | min. 24° NM |
Vína s přívlastkem – výběr z bobulí | min. 27° NM |
Vína s přívlastkem – ledové víno | min. 27° NM |
Vína s přívlastkem – slámové víno | min. 27° NM |
Vína s přívlastkem – výběr z cibéb | min. 32° NM |
je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný a nezaměnitelný charakter. V ČR mají tato vína označení VOC – vína originální certifikace. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a kontrolovaná kritéria .
1 |
výrobce musí být členem VOC Znojmo, z.s. |
2 |
povoleny jsou pouze odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuveé |
3 |
hrozny musí pocházet z registrovaných vinic |
4 |
hrozny musí mít nejméně 19° NM |
5 |
výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř |
6 |
školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“ |
7 |
vína nesmí být vyrobena metodou dlouhodobého zrání na kvasničných kalech |
8 |
jablečno-mléčná fermentace je povolena |
9 |
zbytkový cukr ve víně je povolen do 25g/l |
10 |
obsah alkoholu ve víně je omezen na maximálně 13,9% objemových |
11 |
vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti Znojemské podoblasti |