VOC Znojmo

Způsoby značení vín

VOC Znojmo jako první v ČR přidává ke stávajícímu germánskému systému značení vín nový románský systém značení. Oba způsoby nyní existují nezávisle na sobě a milovníkům vína tak přináší více informací při rozhodování o nákupu vína.

Způsoby značení vín

A. Germánský způsob značení vín dělí kvalitu vín dle cukernatosti hroznů na

Stolní vína min. 11° NM
Moravská zemská vína min. 14° NM
Jakostní vína (odrůdová a známková) min. 15° NM
Vína s přívlastkem – kabinetní min. 19° NM
Vína s přívlastkem – pozdní sběr min. 21° NM
Vína s přívlastkem – výběr z hroznů min. 24° NM
Vína s přívlastkem – výběr z bobulí min. 27° NM
Vína s přívlastkem – ledové víno min. 27° NM
Vína s přívlastkem – slámové víno min. 27° NM
Vína s přívlastkem – výběr z cibéb min. 32° NM

B. Románský způsob značení vín – apelační systém

je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný a nezaměnitelný charakter. V ČR mají tato vína označení VOC – vína originální certifikace. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a kontrolovaná kritéria .

1

výrobce musí být členem VOC Znojmo, z.s.

2

povoleny jsou pouze odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuveé

3

hrozny musí pocházet z registrovaných vinic

4

hrozny musí mít nejméně 19° NM

5

výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř

6

školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“

7

vína nesmí být vyrobena metodou dlouhodobého zrání na kvasničných kalech

8

jablečno-mléčná fermentace je povolena

9

zbytkový cukr ve víně je povolen do 25g/l

10

obsah alkoholu ve víně je omezen na maximálně 13,9% objemových

11

vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti Znojemské podoblasti

Značení VOC přináší spotřebiteli jasně čitelné informace. Tím nejdůležitějším, podle kterého identifikujete každou láhev, je páska kolem hrdla.

VOC Znojmo