Pro média

Festival vína VOC Znojmo se blíží

24. 4. 2024

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už téměř na dosah. Už první květnovou sobotu, tedy 4. 5. 2024, ožije centrum Znojma desítkami stánků a rozezní se hudbou i cinkáním vinných sklenek.

Festival, který vedle Znojmáků vyhledávají návštěvníci z celé republiky i ze zahraničí, se letos uskuteční už po šestnácté. Jde především o první možnost ochutnat nově zatříděná vína VOC Znojmo ročníku 2023, ale přináší také nabídku starších ročníků, dobré jídlo a pestrý hudební program. Stačí si nabít náramek s čipem a degustace typických místních odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené může začít.

„Z dubnového zatřiďování vzešlo 44 vín, která nyní nesou označení VOC Znojmo. Nejvíce nově certifikovaných vín je odrůdy Sauvignon (19), následuje Veltlínské zelené (13) a Ryzlink rýnský (10), mezi zatříděná vína se zařadila i dvě cuvée,“ představuje nové přírůstky předseda VOC Znojmo František Koudela a dodává: „Těšíme se na pohodovou atmosféru a setkání u sklenky vína. A nezapomeňte si vyzvednout aktualizovaný Kalendář akcí vinařů VOC Znojmo, který je plný dalších tipů, kam za vínem.“

Hlavní program festivalu proběhne na Horním náměstí, kde se od 10.00 do 20.30 vystřídá hned několik folklorních souborů i alternativních muzikantů, mezi nimiž zazáří třeba Iva Bittová s triem Čikory. Cimbálovou muzikou ožije Václavské náměstí, které pro tento den změní název na Veltlínské. Relaxační zóna, samozřejmě s víny VOC Znojmo, bude k dispozici u rotundy sv. Kateřiny.

V červeném stánku na Václavském náměstí se mohou zájemci zapsat do Českého národního registru dárců kostní dřeně v rámci každoroční festivalové akce Vinaři jdou na dřeň. Role průvodce programem se zhostí Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR. Návštěvníci, kteří vyplní anketní lístek, pak mohou s napětím očekávat trojí losování o ceny.

Soubory ke stažení:
tz-festival-vina-voc-znojmo-se-blizi-226.doc

Foto:

226_01.jpg (4.9 MB)
226_02.jpg (13.3 MB)
226_03.jpg (17.22 MB)
226_04.jpg (7.94 MB)
226_05.jpg (14.27 MB)
226_06.jpg (18.96 MB)
226_07.jpg (12.75 MB)
226_08.jpg (12.71 MB)
226_09.jpg (11.84 MB)